Vechtsport in de zorg
In 2021 werd Erik benaderd door RTL4. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT) kreeg hij de kans een video over psychomotorische therapie te regisseren en presenteren.
Om het vakgebied goed in beeld te brengen, werd gezocht naar iemand die kon helpen een duidelijk beeld te creëren van wat PMT kan betekenen voor iemand. Amira, met haar passie voor kickboksen en ervaringsdeskundigheid, paste perfect in deze rol. Zo ontstond hun eerste ontmoeting.
Na de opnames hadden zij steeds vaker contact over onderwerpen of artikelen met betrekking tot vechtsport. Zij bespraken regelmatig de kansen die kickboksen als middel kan bieden in traumatherapie, maar ook de grote risico's van niet-therapeutische inzet bij een kwetsbare doelgroep.
Ontstaan van TRAP Kickbokstherapie
In 2022 werden zij beiden vanuit verschillende kanten benaderd om een boksworkshop te geven. Zij besloten hun krachten te bundelen en ontwikkelden een workshop die een goed beeld geeft van de rol van vechtsport bij trauma. De boksworkshops, o.a. bij de beroepsvereniging van PMT'ers (NVPMT) en het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim, werden zeer positief ontvangen.
Het bleek echter lastig om een compleet beeld te schetsen in een korte boksworkshop. Daarom hebben zij besloten om een volle studiedag TRAP Kickbokstherapie op te zetten, die al snel populair werd.
De missie om vechtsport te professionaliseren in de zorg werd positief ontvangen en heeft al tot tot veel waardevolle samenwerkingen geleid. Een goed voorbeeld hiervan is het tweejarige onderzoek Challenge, Change, Confidence, waarbij boksen wordt ingezet voor jongvolwassenen met ouders die psychische klachten of verslavingsproblemen hebben.
Nieuwe fase
In goed overleg heeft Amira in de zomer van 2024 besloten om niet langer deel uit te maken van TRAP Kickbokstherapie, zodat ze zich volledig kan richten op haar studie Geneeskunde. Een aantal zaken binnen TRAP Kickbokstherapie zullen daarmee een andere andere invulling krijgen, waarbij de missie 'professionalisering van vechtsport in de zorg' onveranderd blijft.
Er zal onder andere gekeken worden hoe ervaringsdeskundigheid op een andere manier onderdeel kan blijven van de TRAP methode en visie. Onze ervaring is dat de persoonlijke verhalen vanuit ervaringsdeskundigheid invoelbaar maken hoe belangrijk traumasensitief werken is en hoe groot de effecten kunnen zijn van subtiele en kleine interventies. Ook eerdere deelnemers geven terug dat dit een waardevolle en noodzakelijke aanvulling is op therapeutische kaders en theorie.